Asigurari RCA

Asigurarile RCA reprezinta o masura sociala de protectie prin care fiecare sofer este obligat sa isi asigure faptele de la volan prin incheierea asigurarii de raspundere auto.


Cat costa o asigurare RCA ?

Incepand cu anul 2010 preturile asigurarilor RCA se calculeaza in functie de mai multe criterii printre care si istoricul accidentelor masinii si pentru a putea oferi un pret corect este necesar sa furnizati toate informatiile necesare unui calcul precum : CNP, numarul de identificare al masinii, caracteristici tehnice, judetul si localitatea unde este inmatriculata etc.

Cea mai simpla metoda pentru a afla in scurt timp cel mai bun pret pentru asigurarea RCA este sa folositi un calculator RCA.


Ce acoperiri ofera asigurarea RCA ?

Pentru ca este o asigurare obligatorie si este reglementata prin lege toti asiguratorii ofera aceeasi protectie : despagubirea daunelor materiale si a vatamarilor corporale produse de asigurat tertelor persoane din trafic. Limitele despagubirilor sunt de 1.000.000 de EURO in cazul daunelor materiale si de 5.000.000 de EURO pentru vatamarile corporale.


Ce sanctiuni sunt pentru lipsa asigurarii RCA ?

Legea prevede sanctionarea soferilor ca se deplaseaza cu un autovehicul neasigurat cu amenda in valoare de pana la 2.000 lei sau chiar radierea din circulatie a autovehiculului.


Ce se intampla daca sunt lovit de un sofer neasigurat ?

Din fiecare asigurare RCA incheiata se contribuie cu un anumit procent la Fondul de Protectie al Victimelor Strazii care are rolul de a despagubii soferii implicati in accidente cu autor necunoscut.


Cui ma adresez in cazul unor nelamuriri ?

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea cu competente de reglementare si supraveghere a domeniul asigurarilor, aceasta fiind in masura sa raspunda tuturor intrebarilor si nelamuririlor dvs.


Cum aflu daca sunt asigurat ?

Toate politele RCA se raporteaza de catre asiguratori catre ASF care administreaza baza de date CEDAM. In mod teoretic toate politele sunt in CEDAM si cu o simpla interogare a acesteia se poate afla daca masina dvs. are o asigurare RCA valabila.